Vi er midt i den lyse tid, og så står den tit på et herligt glas rosévin på terrassen, på altanen – eller måske tagterrassen, hvis man er så heldig at bo et sted, hvor man har adgang til en sådan. Et glas rosé er skønt en sommerdag, hvor solen bager ned, og man kan sidde under parasollen og hygge sig med familie og venner. Et glas rosé er også en skøn appetitvækker forud for en middag med lækker mad fra grillen. Eller en dejlig ledsager til en let frokost med fisk eller salat med sommerens grøntsager.
Mange er blevet vilde med grill her i coronatiden, hvor vi har været mere hjemme end ellers, og det kan helt banalt også ses på salget af rosé, som er steget ganske meget.
Måske kan du også lide at sidde inde med din vin, og måske har du ligefrem et særligt rum, som du bruger til at opbevare din vin. Indret det hyggeligt med et grå tæppe, som med sin neutrale farve giver dig en perfekt ramme for at smage og vurdere din vin sammen med venner og familie.
Lidt underkendt vin
Rosé fremstilles af druer, hvor skallerne får lov til at trække med i mosten i kortere tid end til rødvin. Man har leget med tanken om blot at blande rød- og hvidvin, men det er blevet forbudt af EU Kommissionen, så rosévin skal stadig fremstilles på traditionel vis.
Rosévin har gennem mange år været en lidt underkendt vin, som af mange vinkendere er blevet gjort lidt til grin. Men anmeldelser af 115 rosévine viste, at der er rigtig mange gode rosévine på markedet.
Hvad er rosévin egnet til?
Mange forbinder det at drikke rosé med terrassehygge, men rosévin kan også sagtens bruges som madvin. Det er naturligvis ikke de store røde bøffer, der skal ledsages af denne vin, men fiskeretter, salater, en dejlig omelet eller mange slags oste er rigtig gode sammen med et glas rosé. Det gælder også en fransk frembringelse som sølvbedetærte, som både tilberedes i en sød og salt udgave. Hvis rosevinen ikke er for kold og tør, kan den fint gå til begge udgaver.
Rosévin fremstilles traditionelt i Provence i Sydfrankrig, men der fremstilles i dag rosévin i stort set alle lande, hvor man dyrker vin. Hvis du vil prøve en nyere stjerne på roséhimlen, kan vi anbefale at prøve nogle af de tyske roséer. De er ofte meget frugtige, runde og særdeles gode til en let ret mad – og kan naturligvis også drikkes som terrassevin.