Hvis man er vinavler i Frankrig og producerer rød bourgogne, så skal den være fremstillet af druen pinot noir, og de hvide bourgogner er fremstillet af chardonnay-druen. Man kan ikke bare blande druerne og gøre, som man vil, hvis man vil sælge sin vin som en mærkevare fra et bestemt område.
Det franske vinmarked er kendetegnet ved strenge regler for, hvordan druemosten skal sammensættes, og for, hvordan vinen klassificeres. Helt grundlæggende deles vinen op i tre kvalitetstrin – Vin de France er den mest basale om betyder blot, at vinen kommer fra Frankrig, og at den sælges under et bestemt brand. Producenten kan blande druer og årgange, som vedkommende vil. Det er en betegnelse, der blev indført i 2009 for at give producenterne lige vilkår med avlere fra andre lande i forhold til at kunne levere en standardvin til almindeligt forbrug.
Vin med betegnelse IGP er lidt bedre vine, hvor det skal være angivet, hvilket område, vinen kommer fra. Og en grad længere op igen er AOP-vinene, hvor vinens oprindelse og navn garanteres. I de forskellige egne af Frankrig gælder særskilte regler for, hvordan vinene skal produceres og behandles, og dertil kommer en række klassificeringer for vinene i de enkelte delområder.